Op het moment dat jij en je partner in een discussie belanden, trekt een van de twee zich terug. Praten, vragen stellen, misschien wel schreeuwen of juist stil zijn lijkt niet te werken. Iedere keer belanden jullie in dezelfde situatie of discussie. Of er zijn een aantal situaties voorgevallen waarbij het vertrouwen is geschaad. Er is veel liefde onderling, maar alleen met alleen praten werkt niet. Hoe bewegen jullie je door lastige emoties in de relatie? Daarom gaan jullie op zoek naar een vorm van relatietherapie. Op deze pagina vertel ik meer over deze therapievorm én leg ik uit hoe een lichaamsgerichte aanpak hierbij kan helpen.
Wat is relatietherapie?
Vaak wordt gedacht dat de relatie van een stel dat in relatietherapie zit, aan een zijden draadje hangt. Rondom relatietherapie hangt nog een taboe. Terwijl dit juist is bedoeld om de dynamiek te verbeteren, beter met elkaar te leren communiceren en de band te versterken. Eén van mijn leraren benoemde “Fighting the good fight”, en “be prepared for battle”. Hiermee wil ik zeggen dat conflict essentie is voor een zich ontwikkelende relatie.
Wanneer is het raadzaam om in relatietherapie te gaan?
Er bestaat geen handleiding om te bepalen wanneer relatietherapie wel of niet nuttig is. In basis kan het nooit kwaad om periodiek je relatie onder de loep te nemen, aangezien je – samen met je partner, maar ook afzonderlijk van elkaar – verschillende levensstadia en gebeurtenissen doorloopt. Dit zijn een aantal voorbeelden waarbij relatietherapie kan helpen:
- Chronische conflicten: wanneer jij en je partner herhaaldelijk dezelfde ruzies hebben zonder tot een oplossing te komen.
- Gebrek aan communicatie: als jij en je partner zich emotioneel of fysiek van elkaar verwijderd voelen en moeite hebben om met elkaar te praten.
- Ontrouw of vertrouwensbreuk: bij een vertrouwensbreuk zoals ontrouw en wanneer het lastig is voor de partners om verder te gaan.
- Verlies van intimiteit: wanneer er een gevoel van vervreemding of afstand is ontstaan binnen de relatie, zowel fysiek als emotioneel.
- Levensveranderingen: grote levensveranderingen, zoals een verhuizing, baanverlies, het krijgen van kinderen of gezondheidsproblemen kunnen de dynamiek van een relatie verstoren.
- Voorhuwelijkse counseling: sommige stellen kiezen ervoor om voor het huwelijk relatietherapie te volgen. Zie het als een soort van preventieve relatietherapie, waarbij jullie leren omgaan met mogelijke uitdagingen en daarmee een sterke basis op te bouwen.
De verschillen tussen Cognitieve en Lichaamsgerichte relatietherapie
Op het gebied van therapie kunnen we grofweg het onderscheid maken tussen twee soorten: cognitieve en lichaamsgerichte therapie.
In de meeste gevallen zijn we vooral bekend met cognitieve relatietherapie: dit gaat over de gedachten en overtuigingen van jou als persoon en die van je partner. In deze therapievorm wordt met name gepraat. De partners hebben het verlangen naar de antwoorden die cognitief worden verwerkt. Je wilt weten wat er gebeurt en wat je eraan kunt doen. Je bent immers opgegroeid in een cultuur van logica, abstract denken en actie-gerichte “resultaat en focus” bewustzijn.
Daarnaast is er ook nog lichaamsgerichte relatietherapie: Wat in jouw lichaam gebeurt en wat je in je lichaam waarneemt staat hier centraal. Aandacht wordt gegeven aan de realiteit in het nu, hoe je lichaam zich afschermt van ongewenste gevoelens en beweging. Het autonome zenuwstelstel, het skelet, het limbische systeem, je ademhalingssysteem, en meer, zijn de realiteit, waaraan en waarmee we werken. Deze therapievorm beschouwt relatieproblemen als iets dat niet alleen in de geest, maar ook in het lichaam is opgeslagen. Het lichaam houdt spanning en onverwerkte emoties vast. Hoewel jullie als koppel misschien rationeel het probleem begrijpen, lijkt er op emotioneel gebied iets anders te gebeuren. En komen de woorden niet overeen met de daden. Heart Core Energetics richt zich op relatietherapie met lichaamsgerichte aanpak.
De rol van het lichaam in relatieproblemen
Je lichaam is als een opslagplaats: onverwerkte emoties zetten zich vast in het lichaam en hebben invloed op interacties in een relatie. Door eerdere trauma’s – van ernstige verwaarlozing tot een onschuldige plagerij – kan je lichaam getriggerd raken door bepaalde woorden, aanrakingen of acties van je partner. Hoewel jij of je partner misschien anders wilt reageren, lukt dat niet door de eerste reactie van je lichaam. De welbekende ‘fight, flight of freeze’-reactie. Dit beïnvloedt de relatie en kan daarnaast ook voor lichamelijke en mentale klachten zorgen.
Core-energetica in relatietherapie: embodied couples therapy
In Core Energetica werken we ervaringsgericht, met het lichaam, beweging, ademhaling, gevoelens en persoonlijke interactie. In het therapeutische proces worden blokkades en vastgehouden gevoelens in jezelf en in je relaties zichtbaar. Je zult een dieper bewustzijn ontwikkelen en leren om je gevoelens te verkennen en uit te drukken, zodat je levensenergie vrij kan stromen. Het is een proces dat je ondersteunt om volop van het leven te kunnen genieten. Bij Core Energetica gaat het niet zozeer over het vinden van de oplossing. Als je je focus alleen legt bij het vinden van een oplossing, loop je het risico niet diep genoeg te werken aan verandering op persoonlijk niveau. Je bent op zoek naar ervaringen zoals het actief onderzoeken van delen van jezelf die normaal gesproken verborgen blijven en ontkend.
Door in een conflict er helemaal voor te gaan hebben de partners de kans te groeien en er samen echt uit te komen. Core energetica verenigt alle aspecten van de relatie: de wil, emotioneel, fysiek, mentaal en spiritueel. Deze therapievorm probeert de psyche van een persoon te begrijpen door de relatie van geest en lichaam tot energie te onderzoeken.
Vaak zien we dat er bij koppels na verschillende sessies een last van hun schouders valt en ze niet meer in dezelfde patronen blijven hangen.
Aan de slag met lichaamsgerichte relatietherapie
Loopt je relatie stroef, hebben jullie herhalende discussies of willen jullie dichter bij elkaar komen? Wellicht is lichaamsgerichte relatietherapie iets voor jullie. Om hiermee aan de slag te gaan, plannen we eerst een intake. Hierin bespreken we jullie belemmeringen en de verwachtingen van de therapie. Tijdens deze intake bespreken we nog niet de therapievorm, maar haal ik vooral informatie op. Zaken zoals vroegere gebeurtenissen, de gezinssituatie waarin je bent opgegroeid en andere grote gebeurtenissen uit het verleden nemen we van jullie beiden onder de loep.
Op basis van deze informatie wordt de therapievorm gekozen. Tijdens een sessie Core Energetica zal de therapeut de cliënt begeleiden bij verschillende vormen van lichaamswerk, ademhalingstechnieken en fysieke oefeningen om je zelfbewustzijn te vergroten en geblokkeerde energie vrij te maken. Sommige bewegingen kunnen liggend worden uitgevoerd, maar het merendeel zal staand of lopend worden gedaan. Af en toe zal de therapeut de cliënt enkele vragen stellen om hen te helpen hun emoties te verkennen en te begrijpen hoe deze van invloed zijn op hun lichaam.
Lichaamsgerichte relatietherapie kun je het beste zelf ervaren om een oordeel te vellen. Ben je nieuwsgierig geraakt? Plan een kennismaking om meer over de mogelijkheden te weten te komen.